ENIGE PRAKTISCHE INFORMATIE

Camping "La Motte" ligt centraal in het département de Drôme, dicht bij het dorp Saillans, aan de D 156. Het is een rustige en ruime camping (4 ha), tussen de bergen en heuvels gelegen, met een beperkt aantal kampeerplaatsen (25). De tent staat midden in een buitengewoon mooie natuuromgeving met een zeer gevarieerde flora en fauna. Op de kalkrijke grond van de camping en de directe omgeving bloeien in het voorseizoen tientallen wilde orchideënsoorten. De kampeerplaatsen zijn groot, bieden veel privacy en een mooi uitzicht. De camping wordt bewust eenvoudig gehouden, zonder de poespas van de moderne commerciële massacampings. Er zijn geen stopcontacten naast de tenten.

Een voorliefde voor de natuur en voor actief bezig zijn in de enigszins ruige omgeving zijn kenmerkend voor de enthousiaste La Motte kampeerders. Zij wisselen graag hun ontdekkingen en ervaringen uit, organiseren onderling wandeltochten en praten dan na met iets fris of lekkers bij de receptie. Zij waarderen de persoonlijke benadering van de campingbaas, tot voor een paar jaar Louis Schaepman, tegenwoordig zijn zoon Marcel. Deze installeert iedere kampeerder met z'n bagage op z'n eigen kampeerplaats omdat op het terrein geen auto's toegestaan zijn. Respect voor installaties, natuur en medekampeerders is een voorwaarde voor een geslaagd verblijf. Ook voor kinderen is de camping ideaal: er zijn veel leeftijdsgenoten, water om in te spelen, ijsjes om van te smullen en speelweiden. Er is een natuurbad voor jong en oud met stromend fris bronwater.

De omgeving leent zich bijzonder goed om gezond en gezellig bezig te zijn; klauteren en wandelen aan de hand van stafkaarten, kanoën en zwemmen in de rivier de Drôme. De fietsliefhebbers kunnen in de naaste omgeving cols van 1000 m bedwingen of met ATB's uitgezette redelijk tot zeer zware tochten fietsen. Men kan gaan wijnproeven bij de vele wijnboeren in de omgeving (Côtes du Rhône en de plaatselijke specialiteit de Clairette de Die).

Dit alles speelt zich af in een streek met veel pittoreske middeleeuwse dorpjes waar men op terrasjes van het authentieke franse leven kan genieten. In het dorpje Saillans niet ver van de camping vindt men dokters, apotheek, warme bakker, kruidenier, postkantoor, garages, VVV, cafés en restaurants. Uiteraard is er ook een camping voor mensen die liever wat drukte om zich heen hebben.

Men kan brood, melk, boter enz. bestellen tot 17h bij de receptie, en de volgende morgen alles ophalen tussen 8h30 en 10h30. Bij die gelegenheid is er mogelijkheid een kopje koffie te nuttigen.

Eenzelfde gelegenheid bestaat elke dag vanaf 17h aan de tafels bij de receptie. Het ideale moment voor het kennismaken, ervaringen uitwisselen en tips doorgeven. Ook het plannen maken (voor o.a. groepswandelingen, kanotochten) gebeurt vaak dan.

In het hoogseizoen wordt ongeveer eens per week, vaak vrijdags, een gezamelijk kampvuur georganiseerd. Ik verkoop daar mijn bekende La Motte-drankjes en het vlees voor het roosteren, verder zorgt ieder voor zijn eigen spullen, hetgeen ook gezamelijk kan gebeuren.


De tarieven 2024 zijn als volgt:

een emplacement = tent of caravan, auto, 2 personen: 20 Euro / nacht

Een persoon alleen: 10€ per nacht

elk persoon meer: 5 Euro / nacht (kinderen tot 2 jaar gratis).

Reserveren wordt aanbevolen.

Het terrein is open van 15 juni t/m 31 augustus, buiten die tijd contact opnemen aub. (Maar ik ben niet altijd thuis)

Tel : +33 475 21 52 40  (in frankrijk: 04 75 21 52 40)

Email:camping.la.motte@pm.me

postadres: Camping La Motte, route de la Chaudière, F-26340 SAILLANS

HET RESERVEREN

Om te beginnen zal ik even mijn reserveersysteem uitleggen.

Ik bewaar alle binnengekomen aanvragen tot Pasen. En op de eerste paasdag pas ik mijn seizoen in elkaar, dwz het doel is dat zoveel mogelijk mensen van mijn 25 plekken kunnen genieten. En dat er dus zoweinig mogelijk lege plekken overblijven. Als de ene gaat, komt de ander. Daarom is het belangrijk precies te zijn met de dag van aankomst en vertrek. Uiteraard levert de drukke tijd de meeste problemen op (van 15/7 tot 15/8). Hoe meer men daarbuiten komt, hoe groter de kansen zijn. Toch komt het wel eens voor dat ik verblijven moet inkorten, iets opschuiven (indien mogelijk) en zelfs kan het gebeuren dat het me gewoon niet lukt. Dan moet ik nee zeggen, en volgend jaar beter. In 2002 overkwam dat zo'n 18 kampeerders. Die krijgen dan meteen bericht. Sindsdien is het niet meer gebeurd. Alle aanvragen per Email krijgen een bevestiging. Het is dus een soort loterij-systeem dat draait om de dag van aankomst en vertrek. Maar sinds 2003 gaat het weer een stuk makkelijker.

Pasen is gekozen om enerzijds diegenen die hun vakantieperiode pas laat kennen ook een kans te geven en anderzijds de "afvallers" toch nog een redelijke kans te geven om iets anders te vinden. Mocht dat u overkomen, zie:Andere campings.

Ik heb geen speciaal reserveringsformulier, er wordt van mijn klanten verwacht dat ze zich aan een afspraak kunnen houden en in geval van overmacht iets laten horen. Een schriftelijke aanvraag (of Email) wordt wel gewaardeerd om vergissingen omtrend aankomst- en vertrekdatum te vermijden (de formule "tot en met" is niet echt duidelijk).


WAT ER ZOAL TE KOOP IS OP HET KAMP

In de receptie verkoop ik ijs (van Miko); enkele Magnums en Cornetto's voor 2.50 Euro/stuk en Miko's voor 1.25 Euro.

Verder is er bier te koop, appelsap per glas, rode wijn (côtes du Rhône A.O.C.) , witte wijn en rosé . Sinds 2020 heb ik ook een kleine Clairette-voorraad. 's Ochtends is er ook koffie. Alle consumpties zijn, overal op het kamp (receptie, kampvuur), 1.25 Euro. Om me het makkelijk te maken zijn er consumptiebonnen in de omloop gebracht van 1.25 Euro per stuk. Of 12.50 Euro per " pakje ", zo langzamerhand een begrip op het terrein. (Wie heeft er nooit van gedroomd om zijn eigen geld te drukken?) Ook voor ouders kan het daarmee een stuk eenvoudiger worden. Die pakjes kunnen bij de afrekening gezet worden en dan heb je op het terrein geen wisselgeld meer nodig.

Als men een fles koopt (1 liter), om mee te nemen, zijn de prijzen: appelsap 4 Euro, Wijn 6 Euro (Rood, rosé en wit). Lege wijnflessen heb ik graag terug voor hergebruik.

In de diepvries heb ik ook vlees voor het roosteren. Prijzen zijn in de receptie en bij het sanitair opgehangen.

Het broodboekje ligt op een tafel bij de receptie. Graag bestellingen opgeven voor 6 uur 's avonds. 

In de receptie ligt ook een gastenboek tot ieders beschikking. Leuk om (voorzichtig) door te bladeren en voor vertrek een bijdrage te leveren.

"REGELEMENT"

Een regelement moest eigenlijk overbodig zijn op La Motte. De meeste kampeerders hebben zoiets nooit nodig gehad om zich spontaan op een passende wijze te gedragen. Maar omdat in de moderne wereld wel eens de redenering wordt gehanteerd: "Wat niet verboden is, dat mag", zijn er toch wat regels opgesteld. Mocht iemand het er niet mee eens zijn, dan kan hij er uiteraard een discussie over beginnen, maar het handigste zou kunnen zijn om tijdig een andere camping op te zoeken.

Omdat een verblijf op La Motte aan het eind van de zomer net zo aangenaam moet zijn als aan het begin, laat niemand afval achter op het terrein of bij het sanitair, er worden geen bloemen geplukt en geen takken afgebroken.  De afwasbakken en wastafels worden na gebruik even gereinigd. Laat alles achter zoals je het graag zou willen vinden. Vuilnis wordt zoveel mogelijk gesorteerd (glas, plastic flessen, metaal, karton en de rest) en tegenover de receptie gedeponeerd.

Iedereen waardeert de ruime kampeerplekken, maar als nadeel van die ruimte kan men soms ver van het sanitair komen te staan. Laat dat geen reden zijn om zaken achter de tent te deponeren die je niet graag had gevonden bij aankomst.

Iedereen waardeert de rust op dit terrein, vanzelfsprekend doet men zijn best om de rust van de anderen zo min mogelijk te storen. Vooral transistorradio's worden met heel veel omzichtigheid gebruikt.  Maar La Motte is geen kerkhof; geluiden die horen bij het uiten van (o.a. jeugdige) levenslust worden niet als storend opgevat. Na 10 uur 's avonds echter mag men geen kampeerder meer horen, dan is het de beurt van de nachtgeluiden. Wat men gewoonlijk stilte noemt is uiteindelijk afwezigheid van lawaai, en zonder lawaai valt er ontzettend veel te horen.

Zoals overal in de streek kunnen ook hier adders voorkomen. Dat is een reden te meer om alleen op de gemaaide passages te lopen zoals al lang een goede gewoonte is op La Motte. Er worden dus geen paadjes gemaakt dwars door de taluds om enkele meters lopen uit te sparen.

Aangezien het niet altijd makkelijk is om een tent op slot te doen meldt iedereen, kampeerder of bezoeker, zich bij aankomst aan bij de receptie voor het kamp in te gaan. Ingeval de deur gesloten is kan men bellen, er is een intercom met gebruiksaanwijzing

De zon warmt de douches op, voor iedereen. Laat het warme water dus niet voor niets lopen, dan blijft er over voor de anderen.

Open vuur is door de Prefectuur verboden. Een enkele sigarettenpeuk kan al verschrikkelijke branden veroorzaken. Iedereen moet erg voorzichtig zijn met vuur.

Vanwege rust en hygiene (en ook de vrij rondlopende peuters) worden huisdieren alleen bij grote uitzondering toegelaten. De basisregel is dus: nee. Voor de uitzonderingen moet men wel met bijzonder goede argumenten komen.

Men kan deze lijst makkelijk aanvullen met die kleinigheidjes die het verblijf hier voor hem en de anderen nog aangenamer kunnen maken. Het grondidee is al jaren: "Wees niemand ten laste".

HET TERREIN ZELF

Er zijn niet alleen "de Waard" tenten op La Motte. Het gaat niet om de tenten, maar om de mensen die ermee komen. Ik heb een voorkeur voor fijne lui. Het staat trouwens best leuk, die pyramides op het terrein, maar er komen ook geschikte mensen met caravans. Een enkeling trekt zelfs een verlengsnoer tot het sanitair (vnl in juni, later doen we het niet meer), uiteraard na eerst duidelijk hiervoor toestemming gevraagd te hebben. Het wordt namelijk niet direct aangemoedigd.

De bron bij het sanitair is zeker een passende ijskast. Het kan zijn nut hebben de "koelkast" (-box of plastic zak) met een touwtje aan een boom vast te binden. Het is voorgekomen dat o.a. de biertjes na een bui iets stroomafwaarts zijn teruggevonden. Door wie? Op La Motte heeft iedereen er belang bij om eerlijk te blijven, maar er wordt wel eens gelachen!

De meeste kampplaatsen zijn ruim, maar er zijn ook enkele wat "intiemere". Het is uitzondering dat iemand voor je tent langs hoeft te lopen, ieder heeft zijn eigen tuin. Enkele plekjes liggen echt afgelegen, dat brengt wat meer lopen met zich mee en wat sjouwen; het terrein moet piekfijn schoon blijven!

Het parkeerterrein is niet overdreven groot, het parkeren vraagt dus enige discipline maar met wat goede wil past alles erop.

De vijver is ideaal om op te frissen. Het is een natuurbad, met lisdoddes, een waterlelie, reuzenpaardestaart, wat moerasorchis, visjes, wat modder op de bodem waaruit mes soms een enkele plastic sandaal opduikt. Veel libellen  zijn er ook. Het bronwater stroomt er voortdurend door, zo blijft het water fris en schoon.  Eigenlijk is deze vijver al een klein stukje natuurreservaat. In 2014 hebben we ook bezoek gehad van een bever, een maand lang. Ernaast is de speelwei (een beetje scheef) en aan de andere kant de schaduwrijke rusthoek waar men zo makkelijk een hangmat ophangt. Dank zij dit plekje en de vijver hoeft men het nooit te warm te hebben. Op de speelwei is de "vuurplaats", voor de gezamelijke kampvuren, en dicht daarbij is een stuk beek vrijgesnoeid als een ideaal en schaduwrijk speelterrein voor kinderen.

Sinds kort is er ook een jeu de boules-baan, aangelegd door de club van La Motte. Dicht daarbij is wel eens een Pastisfles gesignaleerd, maar er zijn geen bewijzen (meer).

Na 10 uur 'savonds mag men uiteraard geen kampeerder meer horen. Dan is het tijd om naar alle geluiden van de nachtelijke stilte te luisteren, vaak onder een schitterende sterrenhemel. Eerlijkheidshalve moet toegegeven worden dat het kampvuur wel eens wat later eindigt.

Bij de vuurplaats wordt, naar gelang de omstandigheden, ongeveer eens in de week, vaak vrijdagavond, een kampvuur gestookt.  Het vlees voor het roosteren kan besteld worden bij de receptie, ik zorg dan ook dat er de gebruikelijke dranken aanwezig zijn. Voor alle duidelijkheid; vegetariers zijn ook welkom. Vaak zijn dit echt gezellige avonden. In het Fotoalbum zijn altijd wel enige kiekjes te zien van het vuur.

LOPEN, WANDELEN, KLIMMEN

De Laveuse  (of wasvrouwtje) is een markerend punt in het landschap van de vrij wilde rotsformaties boven het kamp. Een soort muur op de rand van de afgrond, een gat erin om door te kijken, een grotje erachter om op te frissen en de veldfles te vullen. Vanuit Saillans in het dal  gezien lijkt de formatie op een wasvrouwtje (een ouderwetse uitvoering dan, zonder wasmachine, tegenwoordig vrij zeldzaam). Het is goed te belopen vanuit het kamp, ongeveer 6 uur op en neer. Een traditionele tocht van de kampeerders wordt ook enkele keren per seizoen gelopen: men gaat groepsgewijs met auto's naar de col de la Chaudière. Dan wordt via de Trois Becs, elk zo'n 1500 m hoog, en de Laveuse teruggelopen.  Daar kan men gemzen tegenkomen en marmotten. Met helder weer is het uitzicht geweldig. Na zo'n 6 uur lopen komt men dorstig maar tevreden, vaak ook zingend, bij de receptie aan.

Ook de "Badkuipentocht" is een klassieke expeditie. Men volgt enkele kilometers lang een bergbeek, door een vrij ontoegankelijk dal, waarbij afwisselend erin gelopen, gevallen, gesprongen en gezwommen wordt. Hoogtevrees moet men thuislaten. Het is wel een dagtocht. Maar er bestaat ook een kleine badkuipentocht, iets minder avontuurlijk maar ook bijzonder mooi.

Verder is er nog St Médard: na 45 min een bospad omhoog volgen komt men bij een vlakke plek met de ruines van een middeleeuwse abdij. Een verrassende en bijzondere plaats. Vlak erboven, op de kam van de bergrug staat een klein kapelletje met alweer een geweldig uitzicht, al ligt het duidelijk minder hoog dan de Laveuse.

Direct rond het kamp zijn er ook paden genoeg om de natuur in te trekken, voor maar even of voor een hele dag.

Het is ook heel goed mogelijk om met een stafkaart (in het dorp te koop) de natuur in te gaan. Vroeger waren er overal paden, een deel is overwoekerd maar veel zijn nog terug te vinden. Dit is dan het betere exploreerwerk. In Frankrijk mag men (mits men zich fatsoenlijk gedraagt, men is tenslotte te gast) overal lopen, dus ook op privéterrein. Alleen verboden zijn: omheinde stukken grond, moestuinen en landbouwvelden indien men de oogst beschadigt. Er blijft een hoop over!

Het Office du Tourisme in Saillans (tel 04 75 21 50 05) geeft graag alle inlichtingen over de wandelmogelijkheden uit de omgeving. Zelf hebben ze tochten uitgezet, maar ook verkopen ze de Randoguide, een gids met kaarten en routebeschrijvingen voor een groot aantal uitgezette wandelingen in de buurt, teveel om op te noemen.

Op de camping zelf valt er ook veel te horen aan de tafels bij de receptie aan het eind van de middag. Dan is het tijd voor bier, appelsap, ijs, wijn en ervaringen uitwisselen of plannen maken voor de volgende dag.

Men kan rustig stellen dat de wandelmogelijkheden zo goed als onuitputtelijk zijn. Ik zelf ben in 52 jaar nog lang niet overal geweest.

ONZE ORCHIDEEN

Voor mijn vader waren het zijn vriendjes (of vriendinnen?). Hij had afspraken met ze die alleen van hun kant niet altijd nagekomen werden. De plantjes sloegen wel eens een jaar over met bloeien. Of ze verdwenen voorgoed soms, dat vond hij niks leuk. Hij wist wanneer  er, op die en die plek, een zou moeten gaan bloeien. Vooral de zeldzame en mooiste werden op "de voet" gevolgd. En op de foto vastgelegd.  Het lukte hem regelmatig om ze tijdens het maaien te sparen. Ook al dank zij kenners uit het kamp wist hij er steeds meer van. En hij vond er meer en meer. De vondst van de laatste, de 33e van het terrein en zijn collectie, is op waardige wijze gevierd.

Men laat  dus alle bloemen  en planten op hun plaats op La Motte, nu al meer dan 40 jaar lang.

Voor kenners, ziehier de lijst van de op het terrein gevonden wilde orchideen:

Orchis Anthropophora     Poppenorchis        l'Homme pendu

Anacamptis Pyramidalis     Hondskruid             Orchis pyramidal

Cephalanthera Damasonium     Bleek bosvogeltje    Céphalanthère à  larges fleurs

Cephalanthera Rubra        Rood bosvogeltje           Céphalanthère rouge

Cephalanthera longifolia      Wit bosvogeltje Céphalanthère à  longues feuilles

Dactylorhiza fuchsii      Bosorchis        Orchis de Fuchs

Epipactis atrorubens       bruinrode wespenorchis       Eppactis pourpre noirâtre

Epipactis helleborine       Breedbladige wespenorchis      Epipactis à  larges feuilles

Epipactis palustris           Moeraswespenorchis        Epipactis des marais

Gymnadenia conopsea      Muggenorchis       Orchis moustique

Himantoglossum hircinum       Bokkenorchis       Orchis bouc

Limodorum Abortivum       Paarse aspergeorchis       Limodore à  feuilles avortées

Neottia ovata       Grote keverorchis       Listère ovale

Neottia nidus avis       Vogelnest-orchis       Nid d'oiseau

Ophrys apifera       Bijenophrys       Ophrys abeille

Ophrys aurelia       Ophrys van aurelia       Ophrys aurélien

Ophrys drumana Drôme ophrys Ophrys de la Drôme

Ophrys holosericea       Hommelorchis       Ophrys bourdon

Ophrys insectifera       Vliegenophrys       Ophrys mouche

Orchis mascula       Mannetjesorchis       Orchis mâle

Orchis militaris       Soldaatje       Orchis militaire

Orchis morio       Harlekijn       Orchis bouffon

Orchis pallens       Bleke orchis       Orchis pâle

Orchis purpurea       Bruine orchis       Orchis pourpre

Neotinea tridentata       Drietandige orchis       Orchis à  trois dents

Platanthera bifolia       Welriekende nachtorchis       Platanthère à  deux feuilles

Platanthera chlorantha       Bergnachtorchis       Platanthère verte

Spranthes spiralis       Herfstschroeforchis       Spiranthe d'automne

(herinnering aan)NOISETTE

Gezag  bestaat niet zonder gezagsondermijnende elementen. In 2007 kwam Bullit de rust op het terrein verstoren. Als waardige opvolger van Noisette. Een cadeau van mijn dochter. Het lukt hem makkelijk om de reputatie van de Jack-Russels als nogal actieve dieren hoog te houden. Het is een hondje met al veel vrienden op het terrein. Ik wens hem vele jaren toe hoewel ook dit dier moeilijk van een rijdende autoband af kan blijven. Het wordt aangeraden om goed op eten en afval te letten en, in een poging om 'm een beetje op te voeden, mag hem ook niets te eten gegeven worden!

DE PLATTEGROND VAN HET TERREIN

Om een eventuele voorkeur kenbaar te maken  bij een reserveringsaanvraag is een plattegrond misschien wel handig. Ik weet dat hij voor verbetering vatbaar is. Het nieuwe lettersysteem gaat voorlopig samen op met het oude cijfersysteem.

PLATTEGROND

DE WILDE DIEREN

Op of rondom het terrein zijn er heel wat dieren te zien. Ik ben zelf geen specialist en kan alleen informatie doorgeven over de wat grotere dieren die hier voorkomen. Echte specialisten kan men met enig geluk op het terrein wel tegenkomen.

De ree scharrelt in het voorseizoen (mei - juni) rustig over het hele terrein. Wat later, als het iets drukker wordt, zijn ze wat minder makkelijk te zien. En in het hoogseizoen blijven ze onderaan in het dal. Dan zien alleen de kampeerders op de laagste drie plekjes ze nog.

De berggeit of gems is iets schuwer, hij komt niet op het kampeerterrein zelf, maar is soms vrij makkelijk te zien op de rotsen bij de kloof onderaan het dalletje of op de weitjes links ervan. Zij zijn het beste te zien 's avonds, vanaf de hoogste kampeerplekjes. Maar avontuurlijker is het om ze op te zoeken boven in de bergen, bij de Laveuse en de Trois Becs. Het totaal aantal gemzen wordt op 120 geschat, maar het gebergte is uitgestrekt. Met enige feeling zijn ze niet moeilijk te vinden. Als men maar afstand houdt en rustig blijft zijn ze niet schuw en makkelijk met kijker te observeren. Met enig geluk kan men daar ook marmotten tegenkomen en zelfs de koningsarend.

De aanwezigheid van de das is vooral af te leiden uit zijn sporen. Hij maakt geen burengerucht, maar woont hier wel het hele jaar.

De eekhoorn, niks bijzonders, wel grappig, en in roodbruine tot grijsbruine versie

De genetkat, aanwezig maar niet echt makkelijk te zien. Soms 's avonds, in de lichten van de auto, na een avondje uit in Saillans, kan men hem verrassen.

Van de lynx zijn er ook al sporen waargenomen.

Het bosuiltje, ook niet zeldzaam, maar het hoort toch echt bij de nachten op La Motte.

En de vossen: men ziet ze niet vaak maar ze zijn er wel degelijk. Men kan ze 's nachts rond de tent horen scharrelen (maar dat kunnen ook egeltjes of relmuizen zijn). De jonge vosjes zijn veel minder schuw en kunnen overdag ook vrij makkelijk gezien worden.

En dan zijn er nog de relmuizen. Vrij guitige beestjes die wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor nachtelijk burengerucht. Ze leven voornamelijk in de bomen of in huizen en zijn 's avonds vrij makkelijk te zien bij een aan een tak gehangen afvalzak of op de balken van het sanitair.

Vleermuizen horen ook bij het avondleven, bij wat in de lucht gegooide deegballetjes laten ze graag hun vliegkunsten zien.

De koningsarend is soms te zien bij de rotspartijen boven het kamp, de slangenarend zien we vaker en buizerds zijn dagelijks aanwezig. Af en toe komt er een vale gier over maar je hebt meer kansen ze te zien bij Remuzat of Die.

Kleine hagedisjes zijn er overal, smaragdhagedissen zijn iets moeilijker te zien maar ook in vrij grote getalen aanwezig. Wat ringslangen en een enkele adder horen ook bij de bewoners.

Een groepje trouwe kampeerders/natuurkenners zouden beginnen met een inventaris samen te stellen van de dier- en plantensoorten, hier op La Motte waargenomen. Alle deskundige hulp hierbij is welkom.

DE OMGEVING

EN WAT ER ZOAL BUITEN HET KAMP TE DOEN IS

Voor diegenen die de buurt nog niet kennen: https://www.instagram.com/valleedeladrome

Het wandelen

Dat wordt besproken inLopen, wandelen, klimmen.

Zwemmen

Behalve de vijver op het terrein zijn er vanzelfsprekend de Drôme en de Roanne. De laatste is een bergbeek waar veel in gezwommen wordt, zo'n 15 tot 30 minuten rijden van het kamp. Hij loopt door een mooi wild dal, de beste zwemplekjes moet men zelf ontdekken of op La Motte van anderen horen. Ook is er de Gervanne, waarvan de bovenloop ook enkele leuke plekjes biedt. Er zijn andere beken in de buurt, met hier en daar een kommetje om te zwemmen, maar daar zit dan al gauw een uurtje lopen en/of klimmen aan vast. Het wordt zo langzamerhand moeilijk om plekjes te vinden die niet door anderen al "ontdekt" zijn. Maar zelf ontdekken heeft zeken ook zijn leuke kanten.

Fietsen

De echte fietser kan het beste zijn eigen fiets bij zich hebben. Maar met enig zoeken kan men hier ook fietsen te huur vinden. Voor de kuitenkoningen is er een grote keus aan colletjes, voor de terreinfietsen zijn er tochten uitgezet. Inlichtingen bij het Office du Tourisme. Ook zijn er mogelijkheden voor rustig wat toeren, maar niet in de direkte omgeving van het kamp. Een half uur met de auto is toch wel nodig, en versnellingen blijven nuttig.

Restaurants

In Saillans vindt men 2 restaurants plus een Crèperie en een Pizzeria. In Crest wordt Kleber goed gewaardeerd, maar er zijn heel wat meer gezellige goede eetgelegenheden. In Grâne geniet Giffon landelijke bekendheid. Maar eigenlijk is er geen dorp zonder een restaurant(je). Het zijn er teveel om op te noemen en vaak duidelijk goedkoper dan in nederland. Trek maar op ontdekking uit! Aan de borreltafels worden ook veel tips doorgegeven.

Canoe-kayak

Zo heet dat hier, de canoe lijkt in de verre verte op een canadese kano, de kayak zou iets weg kunnen hebben van het eskimovervoermiddel. Het is een bijzonder leuke ervaring om op deze manier de rivier af te zakken, het hoort dan ook bij de vaste uitstapjes van veel kampeerders. In Saillans zijn 3 verhuurbedrijven, maar er zijn er meer langs de Drôme.

LIDO-LOCATION:http://www.canoe-france.com/drome/ en EVA-LOCATION:http://www.eauxvivesaventure.com/centre.html
YVAN & LOISIRS: http://www.yvanloisirs.com/

Campings

La Motte is een bijzondere camping, maar er zijn ook gewone campings voor de mensen die wat meer van drukte houden. Zij liggen meestal tussen weg en rivier in (behalve de gemeentecamping van Aurel), keus genoeg. In het hoogseizoen kunnen deze campings soms echt vol zijn. Een aantal dingen die op La Motte niet gebeuren kunnen op deze campings wel. Ieder kan dus aan zijn trekken komen!

Paardrijden

Er zijn veschillende mogelijkheden om paard te rijden in de buurt, van een uurtje tot enkele weken. Meestal onder begeleiding. Het is een bijzonder geschikte manier om het Drômelandschap te ontdekken zonder asfaltstoornissen.

Markten

Het bezoeken van markten hoort al lang bij het La Mottevertier. Gewaardeerde uitstapjes: DIE (zaterdag), CREST (zaterdag, dinsdag), SAILLANS (zondag), NYONS EN BOURDEAUX (donderdag). Verder zijn er natuurlijk de "bijzondere" markten, zoals de Picodonmarkt (plaatselijke geitenkaas) in SAOU, ergens in juli, de knoflookmarkt in CREST, eind juni, een antiek en rommelmarkt in SAILLANS, begin augustus. Meer dan ik op kan noemen.

Dorpsfeesten

Hoewel het toerisme hier wel invloed op heeft gehad blijft deze oude traditie toch doorbestaan. Elk weekend is er wel een dorp in de buurt waar gefeest wordt. Wat er typisch bij hoort:Jeu de boules, bal met buvettes waar flink gedronken kan worden. Soms lampionoptocht, vuurwerk, grote gemeenschappelijke maaltijd. Bij het bal hoort een podium met een orkest erop, dit orkestspeelt dan allerlei soorten muziek, opdat ieder aan zijn trekken komt. Ook komen er wel  eens kermisattracties aan te pas. Tegenwoordig worden er nog wel andere attracties bij verzonnen.

Wijnproeven

Wij zitten hier zo goed als midden in de streek van de Côtes du Rhône. Er zijn bijzonder goede wijnen bij, enkele al bekend en dus duur (naar mijn begrip dan), andere net zo goed maar onbekend. Voor wijnproevers zijn er haast onbegrensde mogelijkheden.

La Motte ligt in het gebied van de Clairette de Die, een vin mousseux. De beste hiervan hoeven niet voor champagne onder te doen, de prijs ligt tussen 6 en 9 Euro.  De grote Cave Cooperative ligt in DIE maar er zijn ook veel boeren die zelf maken. De meeste producteurs laten graag proeven in de hoop wat flessen te slijten. Alleen maar komen drinken doet de (nog) goede naam van de nederlanders uiteraard geen goed.

Festivals

Zomaar een greepje uit wat er zoal in de zomer georganiseerd wordt: Een vrij bekend Bachfestival in St DONAT (iets ten noorden van Romans), een vocale-jazz festival in CREST, begin augustus, een Mozartfestival in SAOU.

Shopping

De "Huilerie Richard" in Montoison (richting Valence) maakt en verkoopt uitstekende olijf- en andere olien en ook aanverwante artikelen:http://www.huilerie-richard.com/

Jean-Claude Raspail in Saillans behoort na uitgebreide studies tot de betere Clairette producenten, en bio bovendien. http://www.raspail.com/

Ik verwacht deze lijst regelmatig aan te kunnen vullen.

Dagtochten met de auto

In de buurt

De toren (donjon) van Crest is de moeite waard, het gebouw is zonder noemenswaardige veranderingen uit de middeleeuwen gekomen. De Vercors (wel beter eerst een weerbericht raadplegen) is een bijzonder spectaculair plateau met hoogvlaktes, grotten, afgronden en kloven, bossen en ga maar door. Vele dorpjes of stadjes in de buurt zijn een uitstapje waard, vanwege gebouwen of ruines, sfeer, ligging en/of restaurantjes. Ook zijn er voor de liefhebbers een aardig aantal romaanse kerkjes en kapelletjes, die stenen bouwwerken blijven uiteindelijk vrij lang overeind.

En in de ruime omgeving

Hoewel druk in de zomer is Avignon wel een bezoekje waard (tijdens het theaterfestival is het echt druk!!) . De Camargue met Arles en Les Baux de Provence zijn, hoewel verder, ook wel een tochtje waard. Maar dat is leuker in het voorjaar.

In het kasteel van Suze la Rousse vindt men de Université du Vin, in het kasteel van Grignan  (madame de Sévigné) wordt door acteurs op bepaalde zomeravonden het 18e eeuwse kasteelleven opgeroepen.

En dan zijn er natuurlijk ook de echte hoge bergen, de Alpen, op zo'n 2 uur rijden. Ik vind ze wat overmaats (heb liever de Drôme) maar er zijn wel geweldige wandelingen te maken.

Verdere inlichtingen

Office de Tourisme , Place Soubeyranne 26340 SAILLANS. Tel (0)4 75 21 51 05 en (0)4 75 21 58 83  http://www.tourisme.fr/office-de-tourisme/saillans.htm Ook interessant als je een gîte wil huren.

www.saillanstourisme.com

Office de Tourisme, Place Maurice Rozier 26400 CREST. Tel (0)4 75 25 11 38 Fax (0)4 75 76 79 65

www.crest-tourisme.com

Office du Tourisme, Place St Pierre 26150 DIE. Tel (0)4 75 22 03 03 Fax (0)4 75 22 40 46

www.diois-tourisme.com

Office du Tourisme, le village, 26400 SAOU, tel (0)4 75 76 01 72 fax (0)4 75 76 05 50

Comité Départemental du Tourisme de la Drôme, 31 Av Président Herriot  26000 VALENCE Tel (0)4 75 82 19 26 Fax (0)4 75 56 01 65  http://www.drometourisme.com Email:info@drometourisme.com.

Comité Régional du Tourisme Rhône-Alpes http://www.crt-rhonealpes.fr

http://www.camping-rhonealpes.com geeft ook nuttige informatie over andere campings in de streek.

Ook deze (prive)site is zeker een bezoek waard; waarschijnlijk de compleetste informatie :http://perso.wanadoo.fr/saillans/index.htm met zelfs het weerbericht!

OM HET TERREIN MAKKELIJK TE VINDEN:

Van Valence tot Saillans de (groene) richtingborden GAP volgen, Valence-Crest is ong. 28 km, Crest-Saillans ong 15, Saillans-La Motte 5.

1)--Autoroute verlaten bij afslag VALENCE-SUD, meteen rechts aanhouden, op de eerste rotonde linksaf, bij de tweede rechtdoor, steeds maar GAP volgen), bij volgende stoplichten (1 km) rechtdoor. (Vanaf het zuiden bij Loriol van de autoroute af en Loriol-Grane-Crest volgen, dan naar 3)--.)

2)--De D 111 volgen langs Beauvallon, Etoile en Montoison. U komt 4 km voor Crest op onopvallende wijze op de D 93. Bij de tweede rotonde van Crest rechtsaf, de brug van de Drôme over, bij de volgende rotonde linksaf, bij de stoplichten rechtdoor.

3)--Na Crest komt u langs Aouste en Blacons. Ongeveer 15 km na Crest komt de eerste afslag naar Saillans (weer een rotonde) niet nemen maar rechtdoor via de brug de Drôme over, na ong. 1 km is er de tweede afslag Saillans; ook niet nemen maar 100 m erna meteen onder het viaduct door linksaf, met een mooie krul weer over hetzelfde viaduct en u bent op de D 156.

4)--Na 150 m  rechtsaf, richting La Chaudière en Bourdeaux, en dan ongeveer 4 km de weg volgen tot de eerste col. Hier is een parkeerterrein en het begin van de weg (1 km) tot het kamp, aangegeven door een bord.

Welkom op La Motte.


GPS:

Voor de Tomtommers: de ingang van het terrein ligt op 5°10'52.3" oost en op 44°40'18.5" noord.

Oftewel, in decimaal: 5°1812 en 44°6718

ANDERE CAMPINGS

Het is voorgekomen dat ik niet alle gegadigden een plaats kan bezorgen op mijn kleine terreintje. En dan vraagt men mij om andere adressen. Ik heb dus een lijstje gemaakt van terreinen in de buurt die mij geschikt lijken (ik heb ze niet allemaal bezocht). Dit lijstje is een greep uit de officiele campinglijst te vinden op http://www.drometourisme.com

Armand Deville (kleine camping niet ver van Drome)

26400 Piegros la Clastre

tel 04 75 40 01 60

La Pierre à   Feu (dicht bij dorp maar toch vrij rustige ligging)

26400 Aouste

tel 04 75 76 75 23

Le Moulin du Rivet (rustig gelegen, nederlandse leiding, huisdieren welkom!)

26150 St julien en Quint

tel 04 75 21 20 43

Aire naturelle Monge (ruim, gelegen tussen weg en Drome, schaduw)

26340 Vercheny

tel 04 75 21 74 93

Les Lavandes (men praat nederlands, rustige ligging, zwembad)

26400 Soyans

tel 04 75 76 04 09

Aire naturelle Reynard (tussen weg en de Drome, plekken langs water zijn rustig)

21410 Mirabel et Blacons

tel 04 75 40 00 70

Grange Neuve (rustige ligging)

26460 Mornans

tel 04 75 53 32 18

Camping du Moulin (soms propt de baas het vol, maar ik heb er ook veel goeds over gehoord)

26460 Bézaudun sur Bine

tel 04 75 53 37 21

En natuurlijk, voor de naturisten, dit mooie terrein:

Val Drome Soleil

26400 Mirabel et Blacons

tel 04 75 40 01 57

www.valdromesoleil.com